Keressen minket a facebook-on is! FőoldalSzolgáltatásokVízellátásVízminőség

Vízminőség vizsgálat

Vízminőség vizsgálat

 

VÍZMINŐSÉG

 

A VASIVÍZ ZRt. vízminőség-ellenőrzési feladatait akkreditált vizsgálólaboratórium látja el. A vízellátórendszerekhez tartozó településeken éves mintavételi ütemterv alapján ellenőrizzük a víznyerőhelyek, a vízkezelési technológiák, a tárolt és szolgáltatott ivóvíz minőségét fizikai, kémiai, bakteriológiai és mikroszkópos biológiai szempontból. Elért eredményeink azt mutatják, hogy a hálózatba táplált víz valamennyi rendszeren jó minőségű. A vas és a mangán eltávolítására negyven vízműtelepen épült ki a vízkezelési technológia az 1990-es évek elejéig. Technológiai módosításokkal, fejlesztésekkel ma az ammónium és az arzén vonatkozásában is tartani tudjuk a szigorú előírásokat.

 

A VASIVÍZ ZRt. a laboratóriumot érintő fejlesztésekben a kezdetektől fogva élen járt a vízműves szakmában. A korábban elkezdett kémiai vizsgálatok mellett elsőként hoztuk létre a mikroszkópos biológiai laboratóriumot, négy évvel később már bakteriológiai vizsgálatokat is végezhettünk. Az 1995-ben megépült, háromszáz négyzetméter alapterületű labor - amely 2010-ben duplájára bővült - megfelelő körülményeket biztosít a hatékony munkavégzéshez.

2011-ig jelentős műszerfejlesztést hajtottunk végre. Szinte folyamatosan változtak a jogszabályok, a vizsgálati szabványok, egyre újabb technológiai eljárások jelentek meg. Célul tűztük ki a meghatározható komponensek körének bővítését, a mintavételek és vizsgálatok számának növelését. A feladatok megvalósításához új, a szerves és a szervetlen mikroszennyezők vizsgálatára is alkalmas nagyműszerekre, továbbá az ezekhez tartozó minta-előkészítési eszközök és berendezések beszerzésére, valamint új módszerek bevezetésére volt szükség. A fejlesztéseknek köszönhetően ma 314-féle összetevő meghatározását tudjuk elvégezni.

 

A minőségirányítási rendszert 1997-ben az elsők között vezettük be, és 2011-ben további négy évre sikeresen megújítottuk akkreditált státuszunkat.

 

Akkreditációnk az alábbi, kibővített műszaki területekre terjed ki:

ivóvíz, palackozott ivóvíz, az ivóvízellátásban, illetve a műveseállomáson használt nyers- és kezelt víz, mesterséges és természetes fürdővíz, fürdő tápvíz, termálvíz, felszín alatti víz, talajvíz és felszíni víz, szennyvizek, szennyvíziszap, szennyvíziszapból készült komposzt vizsgálata, a vizsgálati eredmények véleményezése, értékelése a vonatkozó rendeletek alapján.

 

Laboratóriumunk külső megrendelésre is vállal mintavételeket és vizsgálatokat. Vizsgálati jártasságunkat országos és laborközi összemérések igazolják, de belső ellenőrzési rendszerünk is megbízhatóan működik.

 

A folyamatos fejlesztés eredményeképpen az utóbbi években változatlan létszám mellett jelentősen növeltük vizsgálati tevékenységünket. A laboratórium által vizsgált komponensek száma ez idő alatt mintegy harmincöt százalékkal növekedett. A laboratóriumban szakképzett és megfelelő gyakorlattal rendelkező személyzet dolgozik. A későbbi fejlesztési irányok kijelölésében fontos szempont számunkra a szolgáltatás színvonalának további emelése, a hatékony és költségtakarékos munkavégzés.

 

 

Kapcsolódó képek
5179306821ab57390.jpeg51793068e20134799.jpeg51793069b05512534.jpeg
Vissza
Hibabejelentés
Vízszolgáltatás és szennyvíz-szolgáltatás tekintetében egyaránt hívható telefonszámok:
Általános hibabejelentés:
06 94 500 245
Ingyenesen hívható zöld szám: 06 80 201 232
Általános hibabejelentés és mérőállás bejelentés leolvasási időszakban:
06 94 325 550
E-mail: vasiviz [ at ] vasiviz.hu
Hétvégén:
Vízszolgáltatás: diszpecser [ at ] vasiviz.hu
Csatornaszolgáltatás: csatornaszolgaltatas [ at ] vasiviz.hu
Fedett uszoda és Termálfürdő